Help us improve Answers HQ! Take Survey No, Thanks

SWTOR won't launch after I press "play"

by Redigalda
Reply

Original Post

Accepted Solution

SWTOR won't launch after I press "play"

[ Edited ]
★★★★ Newbie

This problem appeared after 4.0.2 patch.
I already searched for common way of resolving such problem, but it doesn't help.
Since I have streaming launcher, I tried to delete bitraider folder, but it was completely useless - launcher patched itself, loaded new folder, but game wasn't loaded after all of this.
"Repair" function is inactive.
I tried to fix client_settings file, but it doesn't exist.
FixLauncher.exe from main game folder only changed launcher to it's old version. LauncherRepairUtility changed it into new version. All of it doesn't solve main problem.
I checked my antivirus, but there nothing wrong with it.

 

EDIT: checked launcher logs. There is one more problem:

ERROR Do not recognize current audit mode: BR_AUDIT_UNKNOWN - laucher stayed in "verifying" phase ~40 min

 

Message 1 of 10 (21,940 Views)

Accepted Solution

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

@Redigalda

 

Only setting I am aware of with Kaspersky , that has a separate exception list , and normally causes a login issue not what you are seeing.

 

There is a setting called scan secure/encrypted connections pays to have this unticked or the exceptions entered there for both launcher.exe and swtor.exe

 

Now to disable Bitraider altogether is per here and is a new game download

____________________________________________________________


SWTOR Forum Username = OwenBrooks
Australian (Fellow SWTOR Player) volunteer moderator. I do not work for EA.
Photo of my New Speeder Use My Referral Link Here, more details here
More information about: Becoming a Champion 
SWTOR FAN Community Website Click Here

View in thread

Message 6 of 10 (27,544 Views)

All Replies

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

[ Edited ]

@Redigalda

 

Dxdiag would be handy

 

Initially try going to the following location and set fullscreen to false in the client_defaults

 

located at C:\Program Files (x86)\Electronic Arts\BioWare\Star Wars-The Old Republic\swtor\retailclient

 

Strange as this sounds do you have the ability to plug a different monitor into that system ?

____________________________________________________________


SWTOR Forum Username = OwenBrooks
Australian (Fellow SWTOR Player) volunteer moderator. I do not work for EA.
Photo of my New Speeder Use My Referral Link Here, more details here
More information about: Becoming a Champion 
SWTOR FAN Community Website Click Here

Message 2 of 10 (21,932 Views)

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

[ Edited ]
★★★★ Newbie

@proxos666

Well,setting fullscreen to false didn't help.

And no, I haven't ability to plug a different monitor. (And I never changed settings of current monitor or related settings in system)

Checked launcher logs - there still an error with recognizing current audit mode of BitRaider, but then it says, that "Game successfully launched". Though actually it wasn't launched.

Message 3 of 10 (21,918 Views)

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

@Redigalda

 

ordinarily the repair utility has known to sort that issue , was the one you used this one ? P1.8.1

 

There is a way to disable bitraider altogether but it is a new game download , but first does this make any change ?

 

What antivirus is used ? is both launcher.exe and swtor.exe in all the exception lists and is the game shortcut running as administrator ?

____________________________________________________________


SWTOR Forum Username = OwenBrooks
Australian (Fellow SWTOR Player) volunteer moderator. I do not work for EA.
Photo of my New Speeder Use My Referral Link Here, more details here
More information about: Becoming a Champion 
SWTOR FAN Community Website Click Here

Message 4 of 10 (21,907 Views)

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

★★★★ Newbie

@proxos666

 

LauncherRepairUtility? Yes, it's 1.8.1 version.

 

Deleting config folder and .xfr files didn't make any difference. I assume completely reinstalling is the last way now, though it will take awfully a lot of time. So how can I disable bitraider?

 

I use Kaspersky antivirus. Launcher.exe, swtor.exe as well as entire swtor folder are in exception lists.

Message 5 of 10 (21,900 Views)

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

@Redigalda

 

Only setting I am aware of with Kaspersky , that has a separate exception list , and normally causes a login issue not what you are seeing.

 

There is a setting called scan secure/encrypted connections pays to have this unticked or the exceptions entered there for both launcher.exe and swtor.exe

 

Now to disable Bitraider altogether is per here and is a new game download

____________________________________________________________


SWTOR Forum Username = OwenBrooks
Australian (Fellow SWTOR Player) volunteer moderator. I do not work for EA.
Photo of my New Speeder Use My Referral Link Here, more details here
More information about: Becoming a Champion 
SWTOR FAN Community Website Click Here

Message 6 of 10 (27,545 Views)

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

★★★★ Newbie

@proxos666

 

Thank you for all your advices. I will try disable Bitraider and reinstall game.

Message 7 of 10 (21,893 Views)

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

★★★★ Novice

I'm having the exact same problem. This is the third time I've gotten this since KotFE came out and every time it was after patching. First time I had to reinstall the game, second time I was lucky that deleting the Bitraider folder fixed it, but now it looks like I'll have to get rid of Bitraider period.

Message 8 of 10 (21,841 Views)

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

★★★★ Novice

After the big windows 10 update last night, I am getting the following error when I click play after logging into the SWTOR launcher

 

This program encoutered an internal error and will exit.

 

Error code: C5

 

Failed to load game assets. Please contact customer support.

 

 

My system is an Alienware 15 R2:

 

GTX 980M Nvidia 358.91 Driver

16 GB DDR4 2133 Memory

i7 6820HK CPU

1 TB SSD

Windows 10 x64 Pro

 

SWTOR was running fine before the big windows update last night.

 

Message 9 of 10 (21,836 Views)

Re: SWTOR won't launch after I press "play"

@Blackweb7

 

C5 is corruption, best steps to run are these

____________________________________________________________


SWTOR Forum Username = OwenBrooks
Australian (Fellow SWTOR Player) volunteer moderator. I do not work for EA.
Photo of my New Speeder Use My Referral Link Here, more details here
More information about: Becoming a Champion 
SWTOR FAN Community Website Click Here

Message 10 of 10 (21,811 Views)

Developer Tracker

Follow the Developers, Community Managers, and Producers on the official forums!

View more

Bug Reports

Found a bug in-game? Let us know! If you are a Subscriber and in-game, you can type /bug. Or head over and post on the Bug Report Forums.

View More
promo

Maintaining Account Security

Keeping your account security up to date is very important if you want to keep your characters, items, and personal information safe!

View more on EA Help