Dot.: The sims 3

autor: Aschantka
Odpowiedz

Pierwszy Wpis

★★★ Newbie

Witam, dzisiaj kupiłam dwa akcesoria do the sims 3 i kiedy chciałam je zainstalować, pojawił mi się komunikat „coś poszło nie tak. Spróbuj ponownie..”. Wylogowywałam się już kilka razy z aplikacji, naprawiałam grę, odinstalowalam również aplikacje, oraz czyściłam pamięć podręczna. Żadna z tych opcji nie zadziałała. Co mogę zrobić żeby zainstalować akcesoria? 

Wiadomość 1 z 7 (675 wyświetleń)
Odpowiedz
0 Kudo
Highlighted

★★★★ Guide
@1szokuwa1

Musisz wykonać najpierw kilka kroków sprawdzających, a mianowicie - czy na pewno jesteś na swoim koncie - często w sytuacji gdy z tego samego komputera i z tej samej aplikacji korzysta kilka osób, to bywa, że poprzednik nie wylogował się ze swojego konta, a następny, który siada do kompa nawet nie sprawdza, czy jest na swoim.

Po drugie - z jakiego systemu operacyjnego korzystasz. Czy to jest starszy system win7, czy nowszy - windows 10 lub 11?
Jeśli masz grę instalowaną za czasów starszego systemu, i Origina, to gdy po dłuższym czasie "niegrania" zechciało ci się dokupić kolejne części, to mogą być niekompatybilne z posiadanymi już częściami gry, w tym podstawką. Sprawdź w folderze podstawy gry plik tekstowy skuversion (lokalizacja Podstawa czyli The Sims3/game/bin - tam otwórz ten plik (kliknij na nim dwa razy) i przeczytaj jaką masz wersję gry. Jeśli jest niżej niż 1,69 to oznacza, że to, co zainstalowałaś jest nowsze niż to, co masz. W tym wypadku powinnaś odinstalować posiadaną grę w całości i zainstalować ponownie.

Jeśli podstawka ma jednak właściwy poziom aktualizacji (1.69....itd) to sprawdź, czy nie masz przypadkiem wersji gry 32 bit. W tym momencie musisz zwrócić się do pomocy EA o dodanie ci do biblioteki wersji 64 bitowej gry The Sims3 i posiadanych dodatków.

Gzdyby jednak posiadana gra była już w wersji 64 bitowej, to pozostaje tylko jedno rozwiązanie - z ponownym zainstalowaniem Origina (instalkę należy pobrać z netu a nie strony EA - są strony, które oferują jeszcze do darmowego pobrania starą wersję Origina.
Trzeba najpierw jednak uruchomić EA App i w ustawieniach apki zezwolić na automatyczną aktualizację gry, nie zezwolić na automatyczną aktualizację EA App... I wylogować się (upewnić się że na pewno wyszłaś z apki wylogowując się)

Teraz instalujesz pobrany z netu Origin. Problem jest taki, że Origin po zainstalowaniu, i zalogowaniu się na swoje konto (takie same dane logowania jak w EA App) zechce natychmiast się aktualizować do EA App. Nie wolno w tym momencie już nic robić - nie zezwalać na aktualizację, ignorując ów komunikat, ale też nic nie grzebiesz w Originie (zresztą nie da się, bo uniemożliwia to ów komunikat) - no po prostu nic nie robisz i czekasz. Ale obserwujesz komunikaty, które pojawiająię w lewym dolnym rogu Origina, bo choć ten komunikat przesłania widok - to coś tam można zaobserwować. A co się dzieje - otóż Origin instaluje wszystkie twoje gry na nowo, w tym The SIms3, a potem je weryfikuje.. Nic nie rób, czekaj aż ukaże się komunikat, że gra jest gotowa do uruchomienia. Wtedy zamknij Origin - można go zamknąć mimo tego komunikatu, i najlepiej by było użyć menedżera zadań by całkowicie zakończyć działanie Origina.
Teraz uruchamiasz EA App, logujesz się na swoim koncie i powinnaś zobacZyć, że te nowe dodatki są już zainstalowane.
Włącz grę, sprawdź czy wszystko jest ok. Wyjdź z gry i odinstaluj Origina (wchodzisz w ustawienia swojego kompa i tam odszukaj odpowiednie polecenie)

Instalkę Origina zachowaj sobie na pendrivie lub innym dysku zewnętrznym, lub zgraj na płytę - bo może ci się przydać, gdy zechcesz kupić kolejne dodatki do TS3 i wystąpi znów ten sam problem. Origina nie można zostawić na pulpicie, bo przy najbliższej aktualizacji może ci namieszać w grze..

Napisz jak poszło i czy pomogłam, nie apominając o kliknięciu w punkty xp pod moim postem Standard smile
Wiadomość 2 z 7 (651 wyświetleń)

★ Novice

Cześć. U mnie jest ten sam problem. Wczoraj po roku czasu chciałam ponownie zagrać w simsy, ale trzeba było je zainstalować no i taki zonk. Podstawa szybko się pobrała a dalsza instalacja na dodatkach się zatrzymała, ''Coś poszło nie tak...''. Mam Windows 10, 64-bit i wersja 1.69. Próbowałam tego sposobu ze starszą wersją Origina, ale nie mogę zainstalować, wyskakuje błąd 20:403. Instalowałam simsy na innym laptopie i jest ten sam problem. Rok temu nic takiego się nie działo. Wysłałam zgłoszenie w tej sprawie do EA. Nie po to się wydało pieniądze na dodatki, żeby teraz nie móc grać.

Wiadomość 3 z 7 (614 wyświetleń)
Odpowiedz
0 Kudo

[ Edytowane ]
★★★★ Guide

Najpierw spróbuj  oczyścić EA App z plików cache - w tym celu wejdź na ekranie apki w lewy górny róg - (kliknij w trzy poziome kreski), i z rozwiniętego menu wybierz Pomoc/Odzyskiwanie aplikacji/czyszczenie pamięci podręcznej. Zrób to kilka razy, bo czasem zaskakuje dopiero za któryms tam razem - tzn chodzi mi o dalsze czynności z grą - pobieranie dodatków czy niemożność uruchomienia. 

Ze względu na to, że nie mogę tu podawać linków do konkretnych stron - nie mogę ci powiedzieć, skąd pobrać instalkę Origina. Gdy już będziesz ją miała - instaluj ją przy odłączonym necie. Może w ten sposób się uda. Włącz internet, jak już pomyślnie zainstalujesz Origin - ale zanim zalogujesz się na swoje konto, lub tuż po.

Pamiętaj, by NIC nie robić - najlepiej w ogóle odłożyć myszkę, gdy już wyskoczy komunikat o konieczności zaktualizowania Origina. Nie możesz pozwolić, żeby się zaktualizował! Reszta procesu instalacji i naprawy gry opisana jest w poście wyżej.

Wiadomość 4 z 7 (610 wyświetleń)

★ Novice

Ogólnie czekam na info od supportu EA, mam nadzieję że to naprawią. Jeżeli jednak będzie to za długo trwało to będę jeszcze raz próbować tę metodę ze starą wersją Origina. 

Wiadomość 5 z 7 (606 wyświetleń)
Odpowiedz
0 Kudo

★ Novice
@Aschantka Niestety zainstalować Origina przy odłączonym internecie nie mogę. Czyszczenie pamięci podręcznej też robiłam - bez efektu. Chyba będę polować na Simsy pudełkowe Standard smile
Wiadomość 6 z 7 (564 wyświetleń)
Odpowiedz
0 Kudo

★★★★ Guide
@k6natka

To spróbuj przy włączonym necie - jeśli się uda - będzie sukces - nie masz nic do stracenia.
Wiadomość 7 z 7 (366 wyświetleń)

ea-promo

Zabezpiecz swoje konto EA

Gdy będziesz ustawiać urządzenie jako zaufane, wyślemy Ci kod, by się upewnić się, że Ty to Ty.

Dowiedz się więcej o weryfikacji logowania

ea-help-promo-2

Masz problem z połączeniem z grą?

Jeśli nie możesz się połączyć z grą EA, wykonaj poniższe kroki, aby rozwiązać problemy.

Rozwiązywanie problemów z połączeniem