marzec
Witam,
od wielu lat mam konto na EA (dalej EA1), na którym mam kupioną i zainstalowaną BF3 (dalej BF3_1) - przegrane kilka tys. godzin. Ostatnio kupiłem BF3 (dalej BF3_2) na Steamie dla przypomnienia sobie jak to jest być świeżakiem. Następnie połączyłem konto Steam z nowo założonym kontem EA (dalej EA2). Zainstalowałem BF3_2 na tym samym kompie i na tym samym dysku, ale w innej lokalizacji. Odpaliłem BF3_2 ze Steam i zacząłem grać. Po kilku dniach gry w w BF3_2 zachciało mi się znowu pograć w BF3_1 z konta EA1. Niestety po zalogowaniu do EA1 nie udało się odpalić BF3_1 - informacja "zaktualizuj lub zainstaluj grę", a w bibliotece EA napis BF3_1 niedostępny z adnotacją "odinstaluj grę BF3_2 z aplikacji Steam, wersja gry niekompatybilna z zainstalowaną wersją na urządzeniu". Rzeczywiście, dopiero po odinstalowaniu BF3_2 ze Steama, mogłem ponownie uruchomić BF3_1 z EA1.
Pytanie: mam legalnie kupione dwie wersje BF3 i chciałbym zamiennie raz grać w BF3_1, a raz w BF3_2. Co zrobiłem źle, jak powinienem postąpić, by tak grać?
Z góry dziękuję za pomoc
marzec
Hej,
Bardzo ciekawa sytuacja, z którą nie miałem jeszcze doświadczenia, ale gdybym był na Twoim miejscu zrobiłbym tak:
Spróbuj zalogować się bezpośrednio na konto EA_2 i uruchom grę korzystając najpierw z EA App. Inna opcja to w ustawieniach steama utwórz nową lokalizację plików gry zgadzającą się z miejscem, na którym zainstalowany jest BF_1. W teorii powinno wtedy wystarczyć wykorzystanie funkcji sprawdzenia spójności plików na steamie.
Niestety sam nie jestem w stanie sprawdzić tego w praktyce.
marzec
Hej,
Dzięki za podpowiedź.
Jeśli chodzi o drugą opcję, wydaje się ciekawa, ale obawiam się jednej rzeczy, a mianowicie, że instalacja/przeniesienie plików instalacyjnych do lokalizacji BF3_1 nadpisze w jakiś sposób BF3_1 i stracę bezpowrotnie zapisy gry, ustawienia, statystyki itp..
W tej chwili BF3_1 zapisuje ustawienia i SAVE gry w chmurze, ale także w Dokumentach na partycji C (za czasów Origina można było wybrać, czy pliki zapisują się tylko lokalnie, tylko w chmurze czy w obu tych miejscach.
Grając w BF3_2 przez Steama nie znalazłem zapisów lokalnych, więc są pewnie tylko w chmurze.
Może zaczekam jeszcze na jakieś podpowiedzi od innych forumowiczów, którzy spotkali się z podobną sytuacją lub zwyczajnie wiedzą jak mieć dwie postaci w grze na jednym lub dwóch kontach. Przecież w grze spotyka się wiele osób, którzy mają nawet kilka postaci/kont/nick-ów.
marzec
Hej @garetix
Sprawdź proszę czy problem uda się obejść poprzez utworzenie na komputerze nowego konta administratora.
Przed utworzeniem konta, usuń ze "starego" jedną z wersji gier.
Następnie po założeniu nowego konta Windows, zainstaluj na nim wcześniej odinstalowaną grę.
Rozumiem, że to nie jest idealne rozwiązanie, nie mniej przełączanie się pomiędzy kontami zajmuje znacznie mniej czasu niż ponowna instalacja gry.
Tworzenie konta użytkownika lokalnego lub konta administratora w systemie Windows 10
Daj nam znać czy to obejście poskutkowało u Ciebie.
Gdy będziesz ustawiać urządzenie jako zaufane, wyślemy Ci kod, by się upewnić się, że Ty to Ty.
Dowiedz się więcej o weryfikacji logowaniaJeśli nie możesz się połączyć z grą EA, wykonaj poniższe kroki, aby rozwiązać problemy.
Rozwiązywanie problemów z połączeniem