Fifa 23 - Lagi oraz duże zużycie procesora.

autor: Norbiz69
Odpowiedz

Pierwszy Wpis

Fifa 23 - Lagi oraz duże zużycie procesora.

★ Novice

Witam podczas odpalenia fify nagle mam 90-100% zużycie procesora a w samej grze co jakiś czas podczas meczu gra mi spowalnia i przyśpiesza.

Wiadomość 1 z 7 (1 067 wyświetleń)
Odpowiedz
0 Kudo

Dot.: Fifa 23 - Lagi oraz duże zużycie procesora.

Community Manager

Hej @Norbiz69 

Dzięki za Twoje zgłoszenie. 

Czy procesor jest "podkręcony" (overclocking), czy działa w nominalnych wartościach? 

Sprawdź również, czy problem będzie pojawiał się kiedy uruchomisz komputer w trybie czystego rozruchu. 

Jak wykonać czysty rozruch systemu na PC lub Mac?

Wiadomość 2 z 7 (1 043 wyświetleń)

[ Edytowane ]
★ Novice

Procesor mam od nowości i ja go bynajmniej nie podkręcałem więc wątpie. Po czystym rozruchu na chwilę obecną stwierdziłem że mogło to być przez Antywirusa i jest trochę lepiej ale nie do końca ponieważ nadal procesor w losowych momentach z 70% podbija do 100%. Oraz przez całą rozgrywkę mam wrażenie jakby to wszystko wolniej chodziło niż u mnie na konsoli. Wysyłam plik Dxdiag

Wiadomość 3 z 7 (1 035 wyświetleń)
Odpowiedz
0 Kudo

Community Manager

Hej @Norbiz69 

Dzięki za odpowiedź i przesłany plik DxDiag. Czy podczas gry kiedy zasoby procesora zostają maksymalnie wykorzystane, to z kartą graficzną dzieje się to samo/wartości są zaniżone/w normie?

Zauważyłem również poniższe błędy w raporcie DxDiag. 

Podpis problemu:
P1: NcbService
P2: ncbservice.dll

Podpis problemu:
P1: nvcplui.exe

Pierwszy z nich jest związany z biblioteką systemową, drugi zaś ze sterownikami karty graficznej. 

Poproszę Cię o sprawdzenie spójności plików systemowych za pomocą kontrolera plików - Naprawianie uszkodzonych lub dodawanie brakujących plików systemowych za pomocą narzędzia Kontroler ..., a następnie czystą instalację sterownika karty graficznej. Duże zużycie procesora może być związane z nieprawidłowym działaniem sterownika karty graficznej. Rozwiązywanie problemów z grafiką na komputerach PC

Zauważyłem również, że korzystałeś z programu do sprawdzania temperatur - zakładam, że nie przekraczały one dopuszczalnych wartości?

Ostatecznie bottleneck'iem może tutaj być ilość RAM. O ile 8 GB spełnia minimalne wymagania gry, warto byłoby sprawdzić czy problem pojawia się po obniżeniu jakości grafiki. 

Wiadomość 4 z 7 (1 008 wyświetleń)

Community Manager

@Norbiz69 Daj nam znać czy udało Ci się rozwiązać problem dzięki wskazówkom od @EA_Kuba Będziemy wdzięczni za aktualizację sytuacji.

EA_KalinaAHQ

Wiadomość 5 z 7 (957 wyświetleń)

★★★★ Novice

O czym wy tu piszecie ? Nigdy żadna gra nie wymagała sprawdzania dxdiagów i takich zabiegów jak tutaj proponujecie. Każda poprzednia FIFA chodziła poprawnie bez żadnej gimnastyki. Ta edycja jest po prostu zepsuta. 

Wiadomość 6 z 7 (951 wyświetleń)
Odpowiedz
0 Kudo

Community Manager

DxDiag niejednokrotnie pomógł w znalezieniu przyczyny problemów z każdą grą. Raport ten, jest także dla nas najłatwiejszym sposobem sprawdzenia konfiguracji sprzętowej komputera. DxDiag sam w sobie nie jest narzędziem do rozwiązywania problemów tak jak np. System File Checker.

@piotr_k_ka  proszę zwróć uwagę na przyszłość, że autorzy wątków na forum szukają odpowiedzi na swoje pytania lub chcą porozmawiać o czymś konkretnym, a odchodzenie od tematu na pewno im nie pomoże. W przypadku, gdy chcesz wyrazić swoje zdanie na temat gry, warto skoncentrować się na konkretnych aspektach, które cię rozczarowały lub z którymi się nie zgadzasz. Dzięki temu twoja opinia może być bardziej wartościowa dla innych graczy i osób związanych z produkcją gry, co może prowadzić do bardziej konstruktywnej dyskusji na temat tego, co można poprawić lub zmienić w grze. 

EA_KalinaAHQ

Wiadomość 7 z 7 (926 wyświetleń)

ea-help-promo-2

Masz problem z połączeniem z grą?

Jeśli nie możesz się połączyć z grą EA, wykonaj poniższe kroki, aby rozwiązać problemy.

Rozwiązywanie problemów z połączeniem

fifa-20-player-splash

Zabezpiecz swoje konto FIFA

Włącz weryfikację logowania, aby chronić swoje dane i uzyskać dostęp do aplikacji FUT Web App.

Zobacz więcej w centrum pomocy EA