Help us improve Answer HQ! Take Survey No, Thanks
Ask. Answer. Be the Hero.
Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
crinrict
Posts: 47,179
Topics: 176
XP: 4,409
Solutions: 4,084
Registered: ‎07-18-2012

[FAQ] There was an error during Startup

[ Edited ]

Problem

 

When starting the launcher, I get the error message: There was an error during startup. See the Log for more details

 

Cause

 

The most common reason for this issue are left over registery keys from uninstalling the base game or any of the EPs. Run CCleaner (only registery cleaner and do backup your registery) to remove those and if it still doesn't work, do a manual search either for Sims 3 or by going through the list of keys here: http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:TS3_Uninstall

 

If this doesn't help, try the suggestions below.

 

Suggestions

 

  • Reinstall Origin
  • Solution by Georgia82 for digital downloads (be aware that the patch linked is not the newest. Use the patch here: http://answers.ea.com/t5/The-Sims-3/FAQ-Patch-1-67/td-p/67858/)
  • Make sure your graphic drivers are up-to-date
  • Bypass the Launcher and start your game directly
  • Right click on the launcher icon and start your launcher as administrator
  • Make sure your Microsoft .net Framework is current
  • Put in the base game DVD or start the game from the base game launcher icon instead of the addon
  • If you uninstalled an EP make sure there are no left-over keys in your Registry. For information on Registry Keys, check this guide: Manually Uninstalling The Sims 3
  • Uninstall CAW and CAP and try to start the launcher. If that works, redownload the tools and reinstall them after cleaning your registry with CCleaner.
  • If you manually moved the game or part of it (don't do that), the references in the Windows Registry are messed up. Reinstall your game.
  • If you installed your game on an external drive, there might be a problem with the drive letter. Make sure that your drive has a fixed drive letter.
  • Remove your User Files

This error often occurs after patching, so make sure you always backup your user files in documents\electronicarts\thesims3 before patching.

 

------------------------------------

Did this FAQ help you with your issue ? If so, please consider pressing the XP button



Good Luck and Happy Simming
Crin



Please accept a solution if your issue is solved. XP is also appreciated
I don't work or have any association with EA
Questions belong in the forums. I don't answer questions via PM.
Help us helpers to help you

Bitte akzeptiere eine Lösung, wenn dein Problem gelöst ist und verteile XP an Beiträge, die du hilfreich findest.
Ich arbeite nicht für EA und habe sonst auch keinerlei Verbindung zu EA.
Keeper
dianaami
Posts: 1
Registered: ‎11-10-2012

Re: [FAQ] There was an error during Startup

Hello.I have this problem and I did all from the above. I am really mad about this. My sims 3 won't start. What should I do?

crinrict
Posts: 47,179
Topics: 176
XP: 4,409
Solutions: 4,084
Registered: ‎07-18-2012

Re: [FAQ] There was an error during Startup

Try uninstalling again, using these instructions: http://simswiki.info/wiki.php?title=Game_Help:TS3_Uninstall and don't put the folder in documents back until your positve that it works.



Good Luck and Happy Simming
Crin



Please accept a solution if your issue is solved. XP is also appreciated
I don't work or have any association with EA
Questions belong in the forums. I don't answer questions via PM.
Help us helpers to help you

Bitte akzeptiere eine Lösung, wenn dein Problem gelöst ist und verteile XP an Beiträge, die du hilfreich findest.
Ich arbeite nicht für EA und habe sonst auch keinerlei Verbindung zu EA.
Keeper
helendelos
Posts: 8
Registered: ‎11-11-2012

Re: [FAQ] There was an error during Startup

[ Edited ]

Hello. For me the Startup works fine, but the problem is that when I started the game and opened the menu for the households etc, there's a text saying that the game disc is not in... I've tried to restart the game but it doesn't work... What should I do?

crinrict
Posts: 47,179
Topics: 176
XP: 4,409
Solutions: 4,084
Registered: ‎07-18-2012

Re: [FAQ] There was an error during Startup

Please open your own thread with as much info as possible.

 

Are you using download or DVD version, which disc does it want, etc.



Good Luck and Happy Simming
Crin



Please accept a solution if your issue is solved. XP is also appreciated
I don't work or have any association with EA
Questions belong in the forums. I don't answer questions via PM.
Help us helpers to help you

Bitte akzeptiere eine Lösung, wenn dein Problem gelöst ist und verteile XP an Beiträge, die du hilfreich findest.
Ich arbeite nicht für EA und habe sonst auch keinerlei Verbindung zu EA.
Keeper
melkleinq
Posts: 1
Registered: ‎11-16-2012

Re: [FAQ] There was an error during Startup

I did everything you said and my gives me the same error message everytime it updates or when i install the sims3 pets

 

crinrict
Posts: 47,179
Topics: 176
XP: 4,409
Solutions: 4,084
Registered: ‎07-18-2012

Re: [FAQ] There was an error during Startup

ATM I don't have any other solutions to this problem then the ones listed.



Good Luck and Happy Simming
Crin



Please accept a solution if your issue is solved. XP is also appreciated
I don't work or have any association with EA
Questions belong in the forums. I don't answer questions via PM.
Help us helpers to help you

Bitte akzeptiere eine Lösung, wenn dein Problem gelöst ist und verteile XP an Beiträge, die du hilfreich findest.
Ich arbeite nicht für EA und habe sonst auch keinerlei Verbindung zu EA.
Keeper
joaolw
Posts: 2
Registered: ‎11-18-2012

Re: [FAQ] There was an error during Startup

What it this: CAW and CAP

crinrict
Posts: 47,179
Topics: 176
XP: 4,409
Solutions: 4,084
Registered: ‎07-18-2012

Re: [FAQ] There was an error during Startup

CAW = Create a World

CAP = Create a Pattern

 

Those are both free tools availble on the official Sims 3 Website.



Good Luck and Happy Simming
Crin



Please accept a solution if your issue is solved. XP is also appreciated
I don't work or have any association with EA
Questions belong in the forums. I don't answer questions via PM.
Help us helpers to help you

Bitte akzeptiere eine Lösung, wenn dein Problem gelöst ist und verteile XP an Beiträge, die du hilfreich findest.
Ich arbeite nicht für EA und habe sonst auch keinerlei Verbindung zu EA.
Keeper
null
Posts: 1
Registered: ‎11-24-2012

Re: [FAQ] There was an error during Startup

I am having a similar issue where when i click the play button on the launcher nothing happens. Please help.